
Žádný vědec nedokáže říci, kolik druhů pavouků je na naší planetě. Ví se, že jich je více než 42 tisíc. Navzdory tomu, že se jedná o predátory, většina z nich je pro člověka neškodná. A přesto jsou lidé při setkání s nimi opatrní. Zvláště pokud je poblíž obří pavouk. Představujeme vám TOP 10 největších pavouků na světě.
Viz také:
- Nejnebezpečnější a nejjedovatější pavouci na světě;
- Nejstrašnější, nejstrašnější a nejpodivnější pavouci na planetě;
- Nejkrásnější a nejroztomilejší pavouci na světě;
- Nejmenší pavouk na Zemi;
- Je pavouk hmyz nebo ne?
Tegenaria zeď

Tento vzácný pavouk má relativně malé tělo – pouze 3-4 cm na délku, ale rozpětí nohou může přesáhnout 14 cm. Jeho bydlištěm jsou opuštěné budovy a jeskyně. Je světle hnědé barvy s hnědými tlapkami. Tegenaria je vynikající noční lovec, který svižně překonává krátké vzdálenosti. Živí se výhradně drobným hmyzem a v boji o kořist dokáže zabít své příbuzné. Ale pro lidi je zcela neškodný, i když na jeho vzhledu to nepoznáte.
Cerbal Arab

Tento druh pavouka se stal známým teprve na začátku tohoto století. Byly nalezeny na území Jordánska a Izraele. Velikost jedince s nataženými tlapami může podle různých zdrojů dosahovat od 14 do 20 cm.V barvě jsou cerbali většinou žlutí nebo béžové s černými skvrnami na nohách. Jsou aktivní v noci a pro člověka jsou naprosto bezpečné.
Brazilský putující pavouk

Říká se mu také běžec, banánový pavouk nebo voják. Na délku má přibližně 5-7 cm a s přihlédnutím k rozpětí tlapek je to asi 17 cm. Obvykle má tmavě hnědou barvu, ale v závislosti na stanovišti může mít červený nebo i černý nádech . S tímto pavoukem se s největší pravděpodobností setkáte v tropických lesích Střední a Jižní Ameriky, ale je lepší to nedělat, protože je považován za jednoho z nejjedovatějších zástupců svého řádu.
Brazilský tulák loví v noci, svou kořist dohání vysokou rychlostí nebo ji předbíhá mohutnými skoky. Jeho standardní nabídka: hmyz, další pavouci, ještěrky, žáby, drobní hlodavci a ptáci.
Falanga

Další jména pro tohoto obra: salpuga nebo velbloudí pavouk. Jeho délka je v průměru 7 cm, rozpětí tlapek dosahuje 15 cm.Obvyklým stanovištěm salpugů jsou pouštní a stepní oblasti. To vysvětluje jejich diskrétní nažloutlou barvu.
Velbloudi jsou nejedovatí, ale mají velmi ostré chelicery se zuby. Díky tomu se mohou živit nejen hmyzem, ale i drobnými živočichy. Loví hlavně v noci a čekají na denní horko v chladné díře.
Brazilská černá a bílá tarantule

Tento agresivní a nevyzpytatelný pavouk dorůstá až 7-9 cm, s nataženýma nohama může jeho délka dosáhnout 23 cm.Už z názvu je jasné, o jakou barvu jde – černá s bílými skvrnami na nohách. Jeho stanovištěm je Brazílie, kde se usazuje na úpatích stromů nebo ve skalních štěrbinách. Tento sklípkan se živí hlavně cvrčky a jiným hmyzem, ale i malými ještěrkami a myšmi. Pro lidi nepředstavuje hrozbu, její jed může způsobit pouze alergie.
Pecilotheria rufilata

Tento pavouk sklípkana dorůstá až 8 cm a s ohledem na rozpětí tlapek až 23-24 cm.Najdeme ho na jihovýchodě Indie. Dospělí jedinci si hnízdí hlavně v dutinách nebo větvích stromů, zatímco mláďata se raději zdržují při zemi.
Rufilata má velmi sytě nazelenalou barvu se žlutými a tmavě hnědými skvrnami na nohách. Celé jeho tělo je pokryto červenými vlasy, s výjimkou břicha.
Jako všechny tarantule se živí hmyzem, ještěrkami, ptáky a nezanedbává ani drobné hlodavce. Přestože je tento pavouk velmi agresivní, existuje mnoho lidí, kteří si jej chtějí ponechat jako domácího mazlíčka.
Kolumbijská fialová tarantule

Tento poměrně vzácný pavouk žije v tropických lesích Latinské Ameriky. Své jméno získal pro jasně fialovou barvu nohou, jejichž rozpětí může dosáhnout 24 cm.Tělo pavouka je natřeno černou nebo tmavě hnědou barvou a je dlouhé asi 8-9 cm.
Mezi jeho kořist patří hmyz, ropuchy, drobní hlodavci a ptáci. Může sníst i malého pavouka jako svačinu. Přestože je tarantule fialová agresivní, není pro lidi nebezpečná.
koňský pavouk

Jeho oficiální název je lasiodora parahibana. Tělo této tarantule je dlouhé 8-10 cm as ohledem na rozpětí tlapek – 25 cm. Mladí pavouci mají světlou barvu těla, ale jak stárnou, tmavnou.
Parahibans žije v tropických pralesích Brazílie. Ve tmě loví hmyz a drobné hlodavce. Tento pavouk je středně agresivní, takže je vhodný pro domácí chov i pro začátečníky. Domácí zvíře může zemřít na jeho kousnutí, ale jed tohoto pavouka není pro člověka nebezpečný. Výjimkou jsou lidé alergičtí na včelí bodnutí, pro ně je lepší s koňským pavoukem nepřicházet.
Heteropodní maxima

Tento obrovský lovecký pavouk je na prvním místě na světě, pokud jde o rozpětí tlapek – více než 30 cm.Tělo pavouka přitom nepřesahuje délku 5 cm.
Tito obři žijí na australském kontinentu a v jihovýchodní Asii. Za své domovy si vybírají jeskyně, oloupanou kůru stromů a mohou se schovat pod kameny. Barva pavouků je převážně hnědá, nohy jsou zdobeny černými skvrnami. Lovečtí pavouci se živí hmyzem, ještěrkami, ropuchami a nepohrdnou ani svými menšími příbuznými. Jed heteropoda maxima je toxický, při kousnutí může člověk pociťovat otok, silnou nevolnost a bolest hlavy. Nebyla ale zaznamenána žádná úmrtí.
Theraphose blondýna

Mnohým je známá jako goliášská tarantule. Je právem považován za největšího pavouka, protože délka jeho těla může dosáhnout 9 cm a s nataženýma nohama – 28 cm.Jeho barva je hnědá nebo načervenalá s červeným nádechem.
Goliášští tarantule žijí na jihoamerickém kontinentu. Kopou si díry v zemi pod stromy nebo obsazují úkryty svých poražených nepřátel. Živí se převážně malými zvířaty: ještěrky, hlodavci, kuřaty a dalšími. Kousnutí goliáše je bolestivé, ale nebezpečné je pouze pro alergiky. Navzdory své nervozitě a agresivitě je tento pavouk poměrně oblíbeným mazlíčkem. A přesto se jeho spuštění nedoporučuje pro začínající arachnofily.
















