„Focení medvědů je velmi nebezpečná činnost. Fotím je 30 let. Postupem času výrazně ubylo odvahy a objevily se zkušenosti. Ale žádné množství zkušeností nezaručuje bezpečnost.“ To jsou slova Vitaly Aleksandroviče Nikolaenka, pozoruhodného badatele přírody, který celý svůj život zasvětil fotografování a studiu kamčatských medvědů. Stalo se, že jeho článek „Ahoj, medvěde! Jak se máš?” („Věda a život“ č. 12, 2003) se stala poslední celoživotní publikací. Na konci prosince 2003 sledoval Vitalij Aleksandrovič medvěda, který nebyl v doupěti. Nechal za sebou batoh a lyže a vydal se po stopách zvířete, očividně doufal, že udělá pár snímků. Není však možné předvídat chování ani známého medvěda – o tom mluvil sám Nikolaenko. A už měl za sebou setkání s medvědy, která byla plná vážného nebezpečí. Poslední setkání s neznámým skončilo tragicky. Na památku Vitaly Aleksandroviče Nikolaenka zveřejňujeme poznámky, které nebyly zahrnuty v předchozím článku.
Věda a život // Ilustrace
Vitalij Alexandrovič Nikolaenko.
Při rybaření medvěd hasí žízeň ponořením tlamy hluboko do vody.
Medvěd přichází k řece nejen na ryby, ale také se vykoupat.
Medvěd dělá postele ve sněhu, izoluje je větvemi nebo březovým prachem.
Po opuštění brlohu se mláďata ráda válejí ve sněhu.
Rodina ročních mláďat.
Doupě je zimovištěm zvířete, které poskytuje optimální mikroklimatické podmínky, které mu umožňují přežít dlouhé období nepříznivých potravních a povětrnostních podmínek s minimálním vynaložením energetických zdrojů. Slouží také jako porodnice pro ženy a jako jesle pro novorozence.
Těch čtyřicet brlohů, které se mi podařilo najít a popsat, bylo nezpevněných. Lovci z jihu poloostrova Kamčatka mluví o doupatech, která se nacházejí ve skalních jeskyních, ale neexistují o tom žádné spolehlivé údaje. Sám jsem objevil mezi sopečnými bloky pouze jedno nevyhloubené doupě, na břehu Kurilského jezera. Úzkým otvorem trojúhelníkového tvaru zvíře proniklo do brlohové komory tvořené plochými stranami bloků. Délka doupěte dosahovala 2,5 m a jeho dno bylo pokryto sopečnou struskou. Na vzdáleném konci je mělká postel. Dvě tmavé skvrny na zadní stěně naznačovaly, že medvědi toto doupě využívali desítky let.
Jako první se ukládají k zimnímu spánku samice s področními mláďaty (první ročníky) a mladí jedinci. K hromadné migraci do doupat dochází od poloviny října. Zvířata stráví ve svých pelíšcích dva až tři týdny a lehnou si do nich začátkem a v polovině listopadu. Ještě nějakou dobu mohou opustit doupata, přes den ležet poblíž a v noci se schovávat. Medvědi si předem nehrabou doupata. Příběhy o tom, že medvěd jdoucí do doupěte si plete stopy a klikatí se, jsou fantaziemi lovců. Pozorování ukázala, že medvědi v tomto období skutečně klikatí olšovými lesy, vyhýbají se otevřeným plochám a aktivně označují stromy v místech odpočinku. Ale meandrování není nic jiného než reakce na nevědomý, nepříjemný duševní stav, který medvěda přiměje hledat bezpečný úkryt. Medvěd lokalitu dobře zná a při odchodu z oblasti tření do doupěte najde dvě až tři stará doupata, někdy již obsazená jinými medvědy. Nikdy jsem nepozoroval, že by medvěd zpochybňoval právo na obsazené doupě.
Většina doupat se nachází v houštinách zakrslé olše, na svazích hřebenů a roklí, podél suchých koryt potoků. Podle tvaru je lze rozdělit do tří skupin. První jsou hruškovitého tvaru, s dobře ohraničeným protáhlým otvorem mezi čelem (otvor doupěte) a komorou doupěte, s odpočívadlem u zadní stěny. Druhé jsou kulovitého nebo vejčitého tvaru, bez podlouhlého otvoru; jejich výška, šířka a délka se velikostí příliš neliší a prohloubení lůžka je pokračováním stěn doupěte. Ještě další jsou želví, s plochým oválným dnem; jejich délka je 1,5-2 násobek šířky, vrchol je polokulovitý, na bocích natažený, výška dosahuje 100-130 cm a šířka ve středu je téměř 2-násobek výšky. Lůžko se nachází u zadní stěny pelíšku a je jeho pokračováním. Všechna doupata mají zadní stěny plošší než boky.
Nejodolnější doupata se nacházejí pod oddenky bříz. Jejich střechu podpírají široce rostoucí kořeny. Taková doupata jsou zpravidla po desetiletí využívána jak rodinnými skupinami, tak dominantními samci.
Pokud medvěd nenajde hotové doupě, postaví si nové. Medvěd si vyhrabává doupě oběma předními tlapami. Mírné posunutí komory pelíšku na levou nebo pravou stranu závisí na tom, se kterou tlapkou zvíře více pracuje – doleva nebo doprava. Hlína se vyhazuje z doupěte mezi zadní nohy nebo na stranu. Jak se mu podaří prohodit lopatou až deset metrů krychlových zeminy úzkým otvorem, zůstává záhadou. Do pelíšku vleze po břiše, na loktech, s nataženýma zadníma nohama a dostane se z něj stejným způsobem plazením. Šelma úměrně objemu doupěte odpovídá velikosti jejího těla. Jeho délka a šířka by neměla být menší než délka těla a jeho výška by měla být o něco větší než výška těla v kohoutku, aby zvíře při sezení v poloze na břiše neopíralo hlavu o strop. Kopání doupěte trvá dva až tři dny. Tlusté oddenky, které překážejí průchodu, medvěd rozkousá a vyhodí. V doupěti může zůstat několik fragmentů oddenků.
ZIMNÍ SPÁNEK A PROBUZENÍ
Život medvěda v doupěti podporuje krmení tukovými zásobami nahromaděnými na podzim. Procesy probíhající u spícího medvěda jsou podobné procesům probíhajícím v těle hladovějícího člověka, ale u medvěda jsou mnohem racionálnější. I přes dlouhou nehybnost v doupěti pevnost kostí neklesá. Během zimního spánku jsou mozkové buňky medvěda v režimu hladovění kyslíkem po dobu pěti měsíců, ale neumírají, ačkoli do mozku se dostává o 90 % méně krve než obvykle.
Vědci naznačují, že speciální hormon, který každý podzim přichází z hypotalamu, řídí procesy obezity a mírného hubnutí u medvědů. Po zimním spánku si medvěd zcela zachová svaly a další dva týdny nepociťuje hlad. To vysvětluje jeho hravou náladu po opuštění doupěte a jeho bezcílné bloudění po stanovišti.
Na Kamčatce medvědi opouštějí svá doupata od třetího desetiletí března do konce prvních deseti dnů v červnu. Doupata zpravidla opouštějí jako první velcí dospělí samci a samci středního věku. Poté začíná hromadný odchod a spolu se samci, svobodnými samicemi a mladými samicemi prvního pářícího se jara se rodí rodinné skupiny čtyřletých (tříletých), třetí let (dvouletých). ) a druháci (jednoroční) stoupají. Poslední z rodinných skupin, které opouštějí doupata, jsou samice s mláďaty roku.
Medvědi vylézají z doupat do sněhu a ve vzduchu je jaro – denní teploty dosahují +4°C, noci mrznou až k -6°C. Sníh se pomalu vlhčí, zhutňuje a strukturuje. Po opuštění doupěte zůstane zvíře vedle něj, pokud ho nikdo neobtěžuje, ještě několik dní a v noci se může vrátit do doupěte. První lůžka se zpravidla nacházejí dva až tři metry od čela, poté se zvíře začne vzdalovat 50-100 m. Přes den na slunci leží na otevřeném sněhu a v noci nevrací se do doupěte, ale usazuje se na sněhových záhonech. Dělá podestýlku, drtí vršky olšových nebo cedrových větví, které roztály od sněhu, nebo zbavuje kůru stromu, pod kterým si lehá k odpočinku, nebo rozbíjí suchý pařez na třísky a spí na jeho shnilých úlomcích.
Po třech až pěti dnech medvěd doupě opouští. Studium stop naznačuje, že v prvních dvou nebo třech dnech zvíře postrádá účelné pohyby. Je to jako chodit volně pro radost z pohybu. Na rozdíl od obecné představy, že pohyb by měl směřovat k potravním místům, se zvířata potulují spíše náhodně. Jejich stopy se nacházejí ve středních horách a na svazích kopců až do nadmořské výšky 1000 m a výše, v pobřežní lesní zóně a podél pobřeží oceánu. V oblasti březového lesa zničí medvěd, nečinně se pohybující, tři nebo čtyři suché stromy na dvou nebo tříkilometrové cestě, ale ne kvůli izolaci postele, ale pro hravou zábavu, od přebytečné síly a touhy po pohybu. Potřeba hry v období po kotvení je vyšší než v jiných obdobích. Volné potulování je normalizováno do konce května a zvířata se postupně soustředí na první rozmrzlá místa se sazenicemi trávy, na slunné svahy roklí, na březích nezamrzlých řek a potoků a na ty, kteří dosáhli mořského pobřeží. – v blízkosti pobřeží oceánu.
Začíná časné jarní období krmení, skromné v množství jídla, podle našeho názoru „hladové“, ale ve skutečnosti – pro zvíře zcela normální. Tajemství je v tzv. endogenní výživě – využití tukových zásob nashromážděných od podzimu, kdy objem spotřebovaného výkrmového krmiva 3-4krát převyšoval denní normu. Zvíře bylo nuceno jíst pro budoucí použití během zimních a jarních dnů bez potravy a dokonce i během léta, protože nutriční hodnota bylinné vegetace je nízká. Medvědi do konce letní sezóny zcela ztrácejí tukové zásoby a kdo jich neměl dostatek, začíná ubývat svalové hmoty.
Medvěd v aktivním období ročního cyklu využívá v noci nebo ve dne odpočívadla – prohlubně v zemi (na jaře se po opuštění brlohu dělají odpočívadla ve sněhu). Medvěd si v létě vyhrabává hnízda v zemi nebo využívá cizí. Na podzim, při prvním mrazu, se zemní záhony izolují podestýlkou ze suchých stonků trávy. Takové záhony se nazývají hnízdící záhony. S poklesem noční teploty se množství steliva v posteli zvyšuje a samotné postele vypadají jako obrovská hnízda na zemi. Při sběru podestýlky zvíře škrábe drápy, pak střídavě jednou nebo druhou tlapkou a na jednom místě shrabuje malé hromádky suchých travnatých stonků. Pak se posune o jeden nebo dva kroky vpřed a znovu vytvoří hromádky. Zvíře tedy ujde 5-10 m, pak se přesune zpět a válečkem shrabuje připravené hromádky stonků pod sebe. Válec se převalí do postele a znovu začne shrabovat hromady a posouvá se dopředu. Stonky některých bylin, jako je rákos, jsou velmi pevné a ne vždy se medvědovi podaří vytoužený trs podrbat. Pak si pomůže tlamou: stonky nakloní na stranu, okusuje je zuby, shrabe je do trsu a jde dál. Vyválí 20-30 válců, nasype na zem obrovskou hromadu suché trávy, pak na ni vyleze a uprostřed vyhrabe díru o průměru asi metr a hloubce až 50 cm. Takové lůžko tvoří strany široké 1-1,5 m, někdy až 2-2,5 m. Strany takové šířky medvěd zjevně nepotřebuje. Při sběru stavebního materiálu zřejmě neměří jeho objem vlastním tělem. Tato postel se používá několik dní – dokud nenapadne déšť nebo mokrý sníh; medvěd jej opustí, jakmile podestýlka zmrzne. Tak obrovská hnízda na jezeře Lesnoye dělá jen jeden velký samec. Tloušťka podestýlky na dně přízemního lůžka je stlačena na 10-20 cm. V hnízdních postelích postavených na podzim se podestýlka může lišit: od rákosové trávy, sholomainik, spadaného listí, zničených suchých pařezů. Když tráva zapadne pod sněhem, medvěd využívá přízemní záhony v olšových houštinách. Vyčistí je od sněhu a položí na tenkou vrstvu rašelinového humusu.
Medvěd si na jaře po odchodu z doupěte vyrábí podestýlku z větví olše nebo zakrslého cedru, ale častěji používá suché kmeny břízy, láme je na třísky a drápy z nich seškrabuje prach. V Údolí gejzírů se medvědi přizpůsobili, aby se brzy na jaře během mrazivých nocí vyhřívali v postelích vykopaných v teplé zemi. V létě a na začátku podzimu kladou medvědi na své postele opačné nároky – teplo by neměli zadržovat, ale odvádět jeho přebytek, tedy být v pohodě a vlhku. K tomu je zvířata dělají hlubší a širší – až 1,5 m široké a až 0,5 m hluboké. Zvířata vyhrabávají takové záhony na vlhkých místech, nedaleko vody, v husté vysoké trávě, ve stínu stromů nebo v trsech olší, ve vlhké půdě.
Běžné čerstvě vyryté půdní záhony mají průměrnou velikost 80-80-20 cm, zřídka až metr na šířku. Postupem času je další medvědi rozšiřují a prohlubují. Průměrná šířka takových lůžek je od 100 do 120 cm, hloubka 20-30 cm Nabízí se otázka, jak se do tak malé postele vejde zvíře dlouhé až dva metry s obrovským objemem těla? Používá ji pouze jako „křeslo“, do kterého si položí zadek a část břicha. A horní polovina spočívá na boku postele.
Medvěd k vodě neodmyslitelně patří. V létě jsou voda, sněhová pole a vlhká půda nezbytnými součástmi komfortních podmínek. Plní termoregulační funkci. Ve svém prostředí zvíře zná všechny své lázně. „Naše“ je nesprávně řečeno. Místa ke koupání v podobě malých jezírek, jímek naplněných vodou, potoků a řek jsou společné pro všechny medvědy. V létě nebo na podzim jde zvíře po dlouhé době pastvy na slunci k napajedlu a hned ponoří tělo do vody až po uši. Může se koupat po dobu 10-15 minut a pak vleze do hustých houštin olší a odpočívá v hlubokých, vlhkých postelích.
Všichni medvědi, kteří se v létě pasou na loukách podél příbojového pásu, neustále plavou v oceánu. Lehnou si na příbojovou šňůru, hlavou ke břehu, a leží 10-20 minut, omývány přicházejícími vlnami. Poté se zvíře vzdálí na 15-20 m a vyhrabe si hlubokou vlhkou postel v písku a lehne si do ní k odpočinku.
Na konci května při teplotách od +5 do +10°C medvědi leží 5-6 hodin v zasněžených postelích a kolébá se ze strany na stranu. Na horách v červnu až červenci medvědi využívají k ochlazení jak sněhová pole, tak potoky. Nenavštěvují teplé minerální prameny: teplá voda medvědy nepřitahuje.
Medvěd nepije mořskou vodu, i když v ní naproti ústí třecích řek může lovit ryby a část slané vody končí v jeho tlamě. Když se ale huňáček třepí, medvěd ho raději sbírá, vyplavený vlnami, na břehu.
Pokud se medvěd při rybaření zastaví v řece a ponoří čenich do vody až k očím a nasaje vodu na 5–10 sekund, přičemž udělá pět až sedm intervalů po 10–15 sekundách, znamená to, že skončil s rybolovem a bude teď si jdi odpočinout. Po asi hodinovém odpočinku na břehu začíná medvěd opět pociťovat žízeň. I když je řeka blíž než bažinatá louže, raději pije z louže. A pokud se po odpočinku na břehu v pozdním podzimu a zimě jde k řece napít, pak se snaží nechodit do vody, ale pít, klečíc, sotva dosáhne náhubkem k vodě. Když je líný jít k řece, žere sníh. Když se napije, vrátí se do své postele nebo si může lehnout přímo tam, na břeh, dívat se na řeku a očima hledat ryby.
SNÍH A MEDVĚD
Medvěd se narodí pod sněhem, vyleze z doupěte do sněhu, v některých případech ho využije v létě a ulehne do doupěte pod sněhem nové zimy. Na podzim pokrývá lesní tundru, brusinková rašeliniště a zakrslé cedrové lesy sníh, čímž medvěda zcela zbavuje rostlinné potravy.
Hluboký zimní sníh pokrývá doupě, izoluje strop a utěsňuje čelo. V zakrslém olšovém lese je čelo doupěte nejčastěji blokováno větvemi ohýbanými pod tíhou sněhu. Dalším rozšířeným mýtem jsou zvěsti, že medvěd na zimu ucpe vstupní otvor zevnitř mechem nebo suchou trávou. V tloušťce sněhu od čela k povrchu sněhu musí být otvor – slouží jako ventilační potrubí pro termoregulaci a výměnu plynů v doupěti.
Medvěd vyleze z doupěte a ocitne se na sněhu, nikoli však na nadýchaném a sypkém sněhu, který ho doprovázel do doupěte, ale na husté sněhové krustě. Ranní kůra koncem dubna – začátkem května vypadá jako bílý asfalt. Kůra svařených firnových zrn může dosahovat tloušťky 5-10 cm.Lidé i medvědi mohou po této kůře volně chodit. 2-3 hodiny po východu slunce jsou adheze ledu zničeny. Zvíře začíná klesat o 10-30 cm a někdy až do břicha. Kvůli úspoře energie se nejraději pohybuje po dírách vlastních nebo cizích stop.
SÁNÍ Tlapkami
Sací reflex u mláďat oddělených od matky ve třetím nebo čtvrtém měsíci života a vychovaných v jedné rodinné skupině přetrvává až do věku tří let. Mláďata si navzájem sají srst na zádech a na bocích se stejným dunivým zvukem, jakým sají matčin prs. Vzhledem k tomu, že nedostávají potravu, je pro ně důležitý samotný proces. Možná je sání vlny faktorem užší vzájemné komunikace a vysvětluje rodinnou vazbu před rozpadem rodiny. Medvědice, která zůstala sama, pobízena sacím instinktem, pilně saje drápy přední tlapky. To pokračuje až do věku tří let. Tady zřejmě panuje názor, že medvěd v doupěti cucá tlapu.
UBRUS-SAMOZNAČKA
Medvědí „stůl“ na podzim je jako vlastnoručně sestavený ubrus. Medvědí hody začínají v srpnu a končí v říjnu. V tomto období dozrává na bobulové tundře brusinka a borůvka, dále zimolez, brusinka, princezna a jalovec. Na tundře řeky Tikhaya se u jednoho „stolu“ o rozloze 6 km2 najednou shromáždí až 25 medvědů. Koncem srpna dozrávají v lese bobule jeřábu. V říjnu si můžete nasbírat brusinky v bažinách. Ryby vstupují do řek. Medvědi se s ní setkávají na trhlinách, na mělčině, v prvních dvou týdnech se prodívají a pak jedí jen lahůdky – kaviár a mozkové chrupavky. Když snědí dostatek ryb, jdou „na bobule“, když snědí dostatek bobulí, jdou po rybách. Z nadbytku energeticky náročných potravin rychle tloustnou.
Koncem října vlastnoručně složený ubrus „vybledne“, medvědi o něj ztrácejí zájem a unavení po šesti měsících nepřetržité „práce“ migrují za odpočinkem. Vpřed – opět spát v doupěti.

Obyvatelé brlohů musí ještě zhruba jeden až dva měsíce spát. Nyní v krutých mrazech PEC tvrdě spí, nicméně medvědi už porodili mláďata a začínají po něm lézt. Jak se staví medvědí doupě? Jak se medvědi připravují na zimu? Cucají tlapky? A jak žijí matky a mláďata? Jako začínající přírodovědci nám o tom řekli biolog, pracovnice Centra pro záchranu osiřelých medvíďat Ekaterina Pazhetnova a výzkumník Státní přírodní biosférické rezervace Central Forest Sergey Ogurtsov.
Jak si medvědi vybírají a upravují doupata?
Medvědi si staví čtyři typy doupat: pozemní, polozemní, vyvýšené, přirozené. V pelíšku je samozřejmě tepleji než v prostředí, ale ne o moc. V oblasti Tveru se medvědi vybavují polozemními a vyvýšenými, ve skutečnosti jsou to malé a mělké díry v zemi, pod padlými stromy, ideálně ve smrkovém lese. Tverská zvířata nekopou hluboké „výkopy“, protože naše půdy jsou nevhodné – jílovité, s podzemní vodou (kdo chce ležet ve vlhku). Majitel či paní brlohu izoluje, navléká do ní mech, smrkové větve, kapradí, listí, prach atd. Ale obecně platí, že medvědi v zimě spí na povrchu, jsou prostě pokryti sněhem. Proto je velká sněhová pokrývka požehnáním pro nemotorné příbytky lesa. A pokud není sníh, medvěd tráví zimu „nahý“.


— Vrstva tuku a silná kůže s hustou srstí zabraňují zmrznutí i v extrémních mrazech. Fungují jako dobrá „deka“. Medvěd v doupěti zpravidla zasune tlapky pod sebe (teplo uniká přes holé polštářky) a schová hlavu. Jeho tepelné ztráty jsou zanedbatelné. Takže při teplotě -15 se i při absenci sněhu cítí docela pohodlně, vysvětluje Sergej Ogurcov.
Pokud je tedy hodně sněhu, medvěd si doupě zahřeje o několik stupňů vlastním teplem. Pokud je doupě kvalitní a zateplené, tak může být +5. +10 stupňů Celsia, dodává Ekaterina Pazhetnova.
Teplota v doupěti závisí nejen na vnějších faktorech (typ lesa, tloušťka sněhové pokrývky, typ doupěte, typ půdy atd.), ale také na individuální zkušenosti každého medvěda a jeho. povahě. Ano, ano, medvědi jsou v tomto velmi podobní lidem. Někdo přistupuje ke stavbě domu důkladně, zejména nastávající maminky, jiný si s tím hlavu neláme vůbec.

Nikdo medvíďata neučí, jak si stavět doupata – příroda vložila potřebné znalosti do jejich genetické paměti. Proto, když přijde čas, mládě intuitivně ví, co musí teoreticky udělat. Valentin Pazhetnov o tom mluví ve svých studiích chování medvědů. V praxi se to samozřejmě v prvním roce ukazuje tak-tak – medvěd nemá dostatek zkušeností. Zkuste si postavit dům sami – také to nebude fungovat hned.
Někteří medvědi, zejména mladí, si staví chudé, chladné domy. Postupem času se však dospělí medvědi naučí budovat velká, pohodlná a teplá doupata, tráví tím spoustu času, vyrábějí si vlastní podestýlku z odpadových materiálů a „utěsňují“ díry a praskliny.
– A existují neopatrní medvědi, kteří se obecně nezatěžují obavami z nadměrného pohodlí. Jejich doupata jsou uspořádána podle principu – to bude stačit, to znamená, že jsou vyrobena náhodně. No něco se tam hází, fouká, při tání to vlhne, střecha zatéká. Ale o to se moc nestarají. Také jsem viděl takové pelíšky. Někdy je nad dírou strom – a to je dobře, – říká Sergej Ogurtsov.
Medvědí děti

Medvědi jako matky přistupují k úpravě pelíšků zodpovědněji a důkladněji. Mláďata se objevují koncem prosince – začátkem ledna. Obvykle 2-3-4, zřídka 1 nebo 5 mláďat. Jsou náchylní na nachlazení, proto by v pelíšku mělo být teplo. Mláďata jsou aktivní, CCTV kamery nainstalované vědci v doupěti ukázaly, že lezou po matce, medvědice také nespí, olizuje je, zahřívá a nanáší si je mlékem na bradavky. Pokud je maminka již zcela vyčerpaná a chce spát, jednoduše si je tlapkami přitiskne k břichu nebo se odvrátí. Nejčastěji jsou ale mláďata na nejteplejším místě – v podpaží medvědice.

— Při narození mláďata váží asi 500 g. Oči se jim otevírají ve věku 28-32 dnů. Obsah tuku v medvědím mléce je 15–17 % (podle moskevské zoo) a je mnohem výživnější než mléko kravské – říká Jekatěrina Pažetnová.
Mechanismus laktace u medvědic je velmi zajímavý a je stále špatně pochopen. Mléko vyrábějí mimo jiné ze zbytků odpadních látek, tedy močoviny. Jak tělo matky přeměňuje bílkoviny z moči na mléko, nebylo dosud studováno. Stejně jako dosud neexistuje vysvětlení pro fenomén absence proleženin – vždyť medvědi jsou sedaví, dlouho leží v jedné poloze a mají obrovskou tělesnou hmotu. Nemají však žádnou nekrózu měkkých tkání. S čím to souvisí? Je možné, že odpověď na tuto otázku pomůže při léčbě vážně nemocných lidí.

Mráz nebo tání?
Mráz a sníh jsou ideální kombinací povětrnostních podmínek pro zimující medvědy. No, je jasné, že sníh vás uvnitř udržuje v teple a ve velkých mrazech se PEC dobře spí. Při tání je to naopak – tělo zvířete se za stěnami doupěte zahřeje, medvěd se začne zmítat, probouzí se a jde na krátkou dobu ven, to znamená, že vede liknavý, neaktivní způsob života, což znamená, že plýtvá energií a spotřebovává vzácné tukové zásoby. Vždyť nemá absolutně co jíst. Ty se samozřejmě nemění v kliky, ale spánek je narušen a stává se neklidným. Čím je tedy v lese chladněji, tím silnější má medvěd spánek. Ale navzdory teplým zimám a tání v posledních letech se nikdo z nich neprobudí a nepotuluje se po lese.
Příprava na zimování
Medvědi začínají uléhat v doupatech v oblasti Tveru koncem listopadu. Před tím probíhá od 14 do 5 dnů příprava – PEC si hledá místo pro budoucí zimování, izoluje ho a také připravuje gastrointestinální trakt na dlouhý čtyřměsíční zimní spánek. Aby si medvěd mohl lehnout do pelíšku, potřebuje především chladné počasí a sníh. Protože přes velké polštářky tlapek, bez srsti, medvěd ztrácí spoustu energie a tepla. Medvědi proto nebudou chodit ve sněhu, ale půjdou spát. Pravda, během anomální zimy 2015-2016, kdy sníh napadl až 31. prosince, se medvědi proháněli lesem téměř až do konce prosince.

Rozmanitost potravní nabídky v oblasti Tveru umožňuje medvědům nashromáždit na podzim dostatečné množství tuku pro přezimování a jarní období po probuzení – dospělý medvěd může získat až 50 kg tuku (pro přezimování minimálně 30 kg je potřeba).
Během zimního spánku se medvědi ve svých pelíšcích nekálí ani nemočí, což je pochopitelné – nic nejí a nepijí. Proto se musí připravit na zimu – několik dní před odchodem do pelíšku začne hladovku a poté jí nestravitelné přírodní balastní jídlo – jehličí, prach, kůru, zeminu atd. Celá tato hmota se v průběhu několika měsíců ve střevech stlačí a vytvoří tzv. fekální zátku, která střeva ucpe. Jedná se o klobásu o délce asi 10 cm (velikost konečníku). Jakmile se medvěd na jaře probudí a opustí doupě, v prvních hodinách se přirozeně zbaví zátky a vyprázdní močový měchýř. K tomu se potřebuje aktivně hýbat. Myslivci vyprávějí příběhy, že na jaře medvěd řve bolestí v tajze, když z ní vyleze korek. Ale je to jako v pohádce.

Co se stane se zvířetem v doupěti?
Místo běžného slova „hibernace“ vědci mluví o „zimním spánku“, protože jde ve skutečnosti o dva zcela odlišné pojmy. Například hlodavci – svišti, gophers a křečci – přezimují. Zdá se, že jsou otupělí, všechny fyziologické procesy se extrémně zpomalují, srdeční frekvence klesá na několik úderů za minutu, tělesná teplota klesá na 3 stupně, frekvence nádechů a výdechů je také snížena na minimum – dvakrát za minutu. Tento stav lze nazvat pozastavenou animací. Medvědi jsou jiná věc. Stav zimního odpočinku nebo spánku je povrchní. Tepová frekvence, nádech/výdech a tělesná teplota samozřejmě klesají, ale jen mírně. Na rozdíl od gopherů se proto medvědi mohou velmi rychle probudit ze spánku. Nepotřebují se postupně zahřívat a normalizovat své životní cykly. Pokud je medvěd v zimě vyrušen ve svém brlohu, rychle se probudí, vyleze ven a stane se aktivním a pohyblivým.

„Kromě toho se během zimního spánku zmítá ve svém pelíšku, probouzí se a znovu usíná. Ne nadarmo se za starých časů říkalo, že v den zimního slunovratu se medvěd převrací ze strany na stranu. To znamená, že toto chování šelmy v zimě zaznamenali i naši předkové. Ale obecně je medvědí zimní spánek záhadný a překvapivý jev. V severních oblastech Ruska mohou medvědi spát v doupatech až šest měsíců. Přitom stále zůstávají, byť minimálně, ale aktivní, – říká Sergej Sergejevič.
Kde se vzal výraz, že medvěd v zimě cucá tlapu? Ukázalo se, že zatímco spí, horní vrstva epidermis na polštářcích tlapek se odlupuje. Je možné, že zuby češe, okusuje a ohlodává kůži, spustí se sací reflex. Když lovci zabíjeli medvěda v doupěti a vytahovali ho, viděli, že má mokrou tlapu nebo v tlamě. Odtud pravděpodobně pochází přesvědčení, že medvědi sají tlapky. Mimochodem, tento druh lovu je dnes u nás zakázán.

Kdy je vzestup?
Dospělí samci opouštějí doupata jako první, zhruba koncem března. Vzhledem k tomu, že medvědi v této době ještě prakticky nemají co jíst a jejich životní styl se mění na aktivní, dochází právě v tomto období k hlavnímu úbytku tukových zásob. Zvířata sice mohou přes zimu ztratit až 30 % své hmotnosti, ale toto číslo závisí na mnoha faktorech (například vnější teploty, přítomnost či nepřítomnost sněhové pokrývky atd.). Mladí samci se „probouzejí“ v polovině dubna, kdy se již objeví tráva. Medvědice a mláďata opouštějí svá doupata později než všichni ostatní – koncem dubna, někdy i začátkem května.

Neexistují a nemohou být přesné údaje o tom, kolik medvědů žije v oblasti Tveru, protože metody jsou nespolehlivé a informace jsou kusé. To však platí pro celé Rusko jako celek. Přestože je medvěd považován za symbol naší země, dokonce za značku, tato zvířata jsou málo studována. Data mohou sbírat lovecké farmy, vědci v přírodních rezervacích (záznam medvědích stop nebo počítání jedinců na ovesných polích). Čísla jsou velmi libovolná. Možná 2000 jedinců, možná méně/více. Jedno je zatím jisté – medvěd není v oblasti Tveru považován za vzácný druh.

Přihlaste se k odběru našeho kanálu Telegram
Pokud najdete chybu, vyberte část textu a stiskněte Ctrl+Enter Jsme v kontaktu WhatsApp +79201501000
















